Onsdag den 2. oktober 2024 kl. 19:00 inviterer Told- og Grænsemuseet i Padborg til et spændende foredrag om skattevæsenet i den danske senmiddelalder. Historikeren Frederik Lynge Vognsen vil dykke ned i emnet og give eksempler fra Sønderjylland.
Skattens mange ansigter i senmiddelalderen
Hvad var "skat" egentlig for en størrelse i senmiddelalderens Danmark? Nogle hævder, at det slet og ret var beskyttelsespenge, mens andre ser det som en frikøbelse fra krigstjeneste. Der er også dem, der betragter det som en grundlæggende pligt for borgere og undersåtter. Anna Hude, Danmarks første kvindelige cand. mag. og dr. phil. i historie, skrev i 1893, at "Kongen vel beder om Skatten, men at Befolkningen skal give den." Dette synes stadig at være det bedste svar på spørgsmålet.
Skatteopkrævningens praktiske udfordringer
Foredraget vil også tage udgangspunkt i bønder og borgere i stedet for kongen. Hvordan foregik den egentlige skatteopkrævning ude på gårdene? Kunne bønderne sige nej? Og hvad skete der, hvis de gjorde? Disse spørgsmål og mange flere vil blive besvaret i foredraget om skattevæsenet i Danmarks ældste tider.
Historikeren bag foredraget
Frederik Lynge Vognsen, der er uddannet historiker fra Aarhus Universitet (2016) og ph.d. i middelalderhistorie fra samme sted (2020), vil stå for foredraget. Han er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland med ansvar for forskning og Sønderjyllands søfartshistorie og har skrevet bogen "Ret, magt og besiddelse".
Praktisk information
Dato: Onsdag den 2. oktober 2024
Tid: Kl. 19:00
Sted: Told- og Grænsemuseet, Oldemorstoft, Bovvej 2, 6330 Padborg
Entré: Fri entré
Arrangør: Voksne
Bemærk: Tilmelding er nødvendig
For mere information og tilmelding, besøg venligst Museum Sønderjyllands hjemmeside.
Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Foredrag om skatter og skatteforhandling i dansk senmiddelalder
Kilde: Kultunaut